7 lucruri învățate în prima lună de parenting și care pot fi folositoare în general în viață -era titlul complet.
Se împlinesc deja mai bine de 6 săptămâni de când am devenit tată (Mulțumesc, Lili! 🧡). Tată de băiat. Daddy Silviu. Și chiar dacă prima săptămână a fost un pic cu emoții și Lili a fost nevoită să rămână câteva zile în plus cu bebe la spital, de mai bine de o lună suntem toți acasă și credem că și TJ, dar noi cu siguranță învățăm lucruri noi în fiecare zi.
De fapt, primul lucru pe care pe care vreau să îl menționez în lista aceasta este:
1) Tu decizi cum să răspunzi la situațiile ce apar în viața ta.
Nu mă refer aici la evenimentul de avea un copil. Nici la parenting în general. Dacă ați văzut VLOVE-ul nostru, Aproape de Tine, știți că am avut o mică problemă datorată incompatibilității dintre grupa mea de sânge și a lui Lili și Thomas Jay a făcut un icter mai pronunțat. Așa am încurajat-o pe Lili, prin videocall, când era în spital, încercând să o calmez, spunându-i să se liniștească și să accepte situația ca pe o provocare peste care trebuie să trecem, mai mult decât altceva (să nu facă din asta o tragedie).

2) Îți poți face timp pentru orice.
Când ai un copil, nimic nu e mai important decât să te ocupi de el și cu toate astea, chiar și în zilele când nu a fost foarte liniștit (de obicei este un îngeraș), am reușit să strecor câte un modul de curs (video) sau să citesc dintr-o carte pe care voiam să o parcurg.
3) Trebuie să îți setezi priorități.
Strâns legat de punctul anterior, dar cu o nuanță diferită. De când avem îl avem pe TJ, el este cel mai important aspect din viața noastră și cumva când faci dintr-un lucru o prioritate de genul acesta, îți și modifici cumva pattern-urile de comportament, pentru că nici măcar nu te mai superi când nu poți lua parte la alte lucruri. A sunat curierul, dar erai cu copilul în brațe și aveai telefonul pe silent și acum poate veni abia următoarea zi. Ok… și ce? Nu-i o mare problemă. De fapt, poate să nu fie deloc o problemă dacă aplicăm punctul 1).
Înainte îmi plăcea să fiu liniștit când vedeam un film sau când citeam o carte. Dar dacă acum începe băiatul să plângă, pentru că el este prioritatea #1, nu e nicio problemă să mă opresc. Cam așa trebuie să fie și cu restul priorităților și responsablităților din viața noastră.

4) Trebuie să fii consistent. Ca orice alt lucru în viață unde vrei să ai succes.
Asta se aplică în parenting și la un nivel micro (de exemplu plimbări zilnice în parc, atunci când vremea o permite), și la nivel macro (să ai o viziune generală despre cum să îți înveți bebele să fie un om bun – plimbarea de care spuneam, adică timpul petrecut în natură și exercițiul fizic fac parte din această atitudine generală).
5) Încă puțin, încă puțin! Go the extra mile.
Atunci când crezi că ai terminat ceva, sau ești la 100%, mergi la 110%. Dacă îl plimb pe Thomas Jay prin casă ca să adoarmă și mă opresc imediat după ce a închis ochii sunt șanse mari ca în scurt timp să se trezească. Dacă în schimb continui să-l plimb câteva minute în plus, cel mai probabil va dormi până la următoarea masă, ceea ce ne va da și nouă posibilitatea să facem alte lucruri.
5-10 minute în plus îți pot salva 2-3 ore.
6) Fii prezent și bucură-te de prezent. Carpe diem. Seize the day.
De multe ori ne suprindem gândind “Ce bine va fi peste 3 ani când… voi fi promovat/îmi voi deschide un business/copilul va fi la grădiniță/voi ieși la pensie”/ orice altceva, care ne proiectează într-un moment din viitor.
Oricât de dificil pare prezentul, ne va fi mult mai ușor dacă ne vom bucura de fiecare clipă din acest drum. Când trăiești în prezent, dai un randament mai bun la locul de muncă, ești mai plăcut și mai apreciat de către cei din jur și lururile astea se reflectă într-o stare mai bună pe care o ai cu tine. Care, apropos, s-ar putea să-ți aducă promovarea mai repede decât de aștepți, sau în cazul exemplului de parenting, să aibă un efect (benefic) mai mare decât ți-ai imagina.

7) Nu lua nimic de-a gata.
“A dormit copilul trei zile la rând și nu a plâns deloc? Gata, așa va fi toată viața!” sau invers, “Plânge non-stop copilul, nu știu cum o să ne descurcăm în următoarele luni.” Din nou, proiecții de speranță sau de teamă.
Comportamentul copiilor, la fel ca majoritatea situațiilor din viață, este schimbător. Nu mai bine ne întoarcem puțin la punctul 6) și ne bucurăm de ceea ce trăim ACUM? Îi vom transmite aceasta bucurie și copilului.
Cam asta este. Dacă v-a plăcut acest prim articol al meu despre experiența de parenting, dați-mi un comment, un DM pe Instagram @silviu.tolu sau un share oriunde, ca să îmi dea curaj să mai scriu pe subiectul acesta.
Mulțumesc că ați citit până la final.
Gânduri bune,

Copilul isi activeaza ficatul la nastere. Icterul – momentul in care ficatul face exces de bilirubina. Copilul face icter din cauza toxinelor din vitamina K sintetica si vaccinuri. Ficatul are nevoie de lichid sa scoata toxinele, are nevoie de lapte matern(ficatul se spala cu laptele matern). Este important ca copilul sa fie hranit cu lapte matern pana la minim 8 luni.
Lapte matern îi dăm :).
De ce are copilul colici?
Colicii sunt crampe de la gaze. Pana sa se nasca nu a folosit sistemul digestive. Daca avem copil mancacios, cand mananca-inghite si aer-daca nu e scos cu ragait se duce in intestine si ii produce gaze, usoare crampe, colici.
Despre laptele matern: – copilul cu saliva atinge areola mamara si de acolo semnalul ajunge la creier si se produce laptele. Laptele curge prin tevi (ducte sau conducte). Laptele matern se digera in 30 de minute. In primele doua luni de zile se alapteaza aproape non-stop pentru ca se digera foarte repede. Laptele praf se digera in 6-7 ore(din aceasta cauza copilul doarme noaptea). Copilul se chinuie sa digere laptele praf (laptele este gelatinous si ficatul se chinuie sa il transforme). Laptele de mama nu poate fi inlocuit, este viu si plin de anticorpi.
Agorjarea sanilor sau mastita: cand sanii dor trebuie mulsi sau pus copilul la san. Dupa fiecare alaptat nu se mulge, deoarece se produce hiperlactatia- apoi ar trebui sa ne mulgem. Cu mulsul se stimuleaza lactatia. Laptele se formeaza in functie de nevoile de moment ale copilului si este alimentatia ideala in primii doi ani de viata. Mare atentie la vaccinuri, cereti si cititi prospectul vaccinurilor (sunt mii de reactii adverse, inclusiv autismul- nu va puteti lupta cu mafia farmaceutica). Cititi despre vitamina K sintetica, despre care mamicile nu stiu nimic, nu li se spune nimic, ii injecteaza si apoi fac icter, ii tin la lampa si cauta sa justifice icterul cu povesti. Fiti atenti la tot, un copil este o mare responsabilitate.
Mulțumim pentru informații! 🙂