7 lucruri învățate în prima lună de parenting și care pot fi folositoare în general în viață -era titlul complet.

Se împlinesc deja mai bine de 6 săptămâni de când am devenit tată (Mulțumesc, Lili! 🧡). Tată de băiat. Daddy Silviu. Și chiar dacă prima săptămână a fost un pic cu emoții și Lili a fost nevoită să rămână câteva zile în plus cu bebe la spital, de mai bine de o lună suntem toți acasă și credem că și TJ, dar noi cu siguranță învățăm lucruri noi în fiecare zi.

De fapt, primul lucru pe care pe care vreau să îl menționez în lista aceasta este:

1) Tu decizi cum să răspunzi la situațiile ce apar în viața ta.

Nu mă refer aici la evenimentul de avea un copil. Nici la parenting în general. Dacă ați văzut VLOVE-ul nostru, Aproape de Tine, știți că am avut o mică problemă datorată incompatibilității dintre grupa mea de sânge și a lui Lili și Thomas Jay a făcut un icter mai pronunțat. Așa am încurajat-o pe Lili, prin videocall, când era în spital, încercând să o calmez, spunându-i să se liniștească și să accepte situația ca pe o provocare peste care trebuie să trecem, mai mult decât altceva (să nu facă din asta o tragedie).

parenting with Daddy Silviu // silviutolu.com
Happy parents. Happy kid. Cum îmi place mie să zic

2) Îți poți face timp pentru orice.

Când ai un copil, nimic nu e mai important decât să te ocupi de el și cu toate astea, chiar și în zilele când nu a fost foarte liniștit (de obicei este un îngeraș), am reușit să strecor câte un modul de curs (video) sau să citesc dintr-o carte pe care voiam să o parcurg.

3) Trebuie să îți setezi priorități.

Strâns legat de punctul anterior, dar cu o nuanță diferită. De când avem îl avem pe TJ, el este cel mai important aspect din viața noastră și cumva când faci dintr-un lucru o prioritate de genul acesta, îți și modifici cumva pattern-urile de comportament, pentru că nici măcar nu te mai superi când nu poți lua parte la alte lucruri. A sunat curierul, dar erai cu copilul în brațe și aveai telefonul pe silent și acum poate veni abia următoarea zi. Ok… și ce? Nu-i o mare problemă. De fapt, poate să nu fie deloc o problemă dacă aplicăm punctul 1).

Înainte îmi plăcea să fiu liniștit când vedeam un film sau când citeam o carte. Dar dacă acum începe băiatul să plângă, pentru că el este prioritatea #1, nu e nicio problemă să mă opresc. Cam așa trebuie să fie și cu restul priorităților și responsablităților din viața noastră.

parenting with Daddy Silviu // silviutolu.com
Găsim timp și pentru citit

4) Trebuie să fii consistent. Ca orice alt lucru în viață unde vrei să ai succes.

Asta se aplică în parenting și la un nivel micro (de exemplu plimbări zilnice în parc, atunci când vremea o permite), și la nivel macro (să ai o viziune generală despre cum să îți înveți bebele să fie un om bun – plimbarea de care spuneam, adică timpul petrecut în natură și exercițiul fizic fac parte din această atitudine generală).

5) Încă puțin, încă puțin! Go the extra mile.

Atunci când crezi că ai terminat ceva, sau ești la 100%, mergi la 110%. Dacă îl plimb pe Thomas Jay prin casă ca să adoarmă și mă opresc imediat după ce a închis ochii sunt șanse mari ca în scurt timp să se trezească. Dacă în schimb continui să-l plimb câteva minute în plus, cel mai probabil va dormi până la următoarea masă, ceea ce ne va da și nouă posibilitatea să facem alte lucruri.

5-10 minute în plus îți pot salva 2-3 ore.

6) Fii prezent și bucură-te de prezent. Carpe diem. Seize the day.

De multe ori ne suprindem gândind “Ce bine va fi peste 3 ani când… voi fi promovat/îmi voi deschide un business/copilul va fi la grădiniță/voi ieși la pensie”/ orice altceva, care ne proiectează într-un moment din viitor.

Oricât de dificil pare prezentul, ne va fi mult mai ușor dacă ne vom bucura de fiecare clipă din acest drum. Când trăiești în prezent, dai un randament mai bun la locul de muncă, ești mai plăcut și mai apreciat de către cei din jur și lururile astea se reflectă într-o stare mai bună pe care o ai cu tine. Care, apropos, s-ar putea să-ți aducă promovarea mai repede decât de aștepți, sau în cazul exemplului de parenting, să aibă un efect (benefic) mai mare decât ți-ai imagina.

parenting with Daddy Silviu // silviutolu.com

7) Nu lua nimic de-a gata.

“A dormit copilul trei zile la rând și nu a plâns deloc? Gata, așa va fi toată viața!” sau invers, “Plânge non-stop copilul, nu știu cum o să ne descurcăm în următoarele luni.” Din nou, proiecții de speranță sau de teamă.

Comportamentul copiilor, la fel ca majoritatea situațiilor din viață, este schimbător. Nu mai bine ne întoarcem puțin la punctul 6) și ne bucurăm de ceea ce trăim ACUM? Îi vom transmite aceasta bucurie și copilului.

Cam asta este. Dacă v-a plăcut acest prim articol al meu despre experiența de parenting, dați-mi un comment, un DM pe Instagram @silviu.tolu sau un share oriunde, ca să îmi dea curaj să mai scriu pe subiectul acesta.

Mulțumesc că ați citit până la final.

Gânduri bune,