Inițial am vrut să denumesc tema acestui moodboard ‘La Bibliotheque’, nu doar pentru că este un parfum de la Byredo care se numește așa și îmi place, dar versiunea franceză a oricărui cuvânt parcă sună mai bine. Dar apoi mi-am amintit de acest termen, Bibliophilia și mi s-a părut mai potrivit.

Așadar, în Monday’s Moodboard-ul de azi discutăm, vizual, desigur, nu atât despre cărți, cât despre biblioteci. Este o temă care mă impresionează, mai mult decât mă pasionează – întotdeauna am citit cu surprindere articole sau pasaje care descriu bibliotecile masive ale unor personalități precum Umberto Eco, autorul Cimitirului din Praga, al Numelui Trandafirului sau al Pendulului lui Foucault, printre altele.

Dar legat de Bibliophilia – eu nu sunt tocmai un bibliofil, sau poate doar pe jumătate: da, iubesc cărțile și probabil că dacă aș avea spațiu și resurse nelimitate, le-aș cumpăra fără oprire. Dar nu, nu sunt nici pe departe un colecționar. De fapt, poate acest Moodboard este mai mult despre cărțile pe care nu le-am citit, acea Anti-Bibliotecă despre care vorbea Nassim Taleb referitor la mai-sus-menționatul Umberto Eco.

Întotdeauna am glumit spunând că e foarte ușor să îmi găsești un cadou de ziua mea: pot fi cărți sau sticle mai speciale de băuturi (vin, whiskey, coniac etc).

Ecce Moodboard:

Bibliophilia / Monday's Moodboard by Silviu Tolu / silviutolu.com

Dintr-un Moodboard despre cărți nu poate să lipsească o ceașcă de cafea. Nenumărate cești de cafea, mai bine spus, doar că eu am pus doar una din lipsa spațiului. Modul de preparare al cafelei poate fi o altă temă în sine (bună idee!), dar în ceea ce mă privește, o voi accepta mereu, sub orice formă. Ciudat parcă, deși așa am băut-o multă vreme, cel mai puțin mă ‘atrage’ acum cafeaua la ibric. Prefer presa franceză, filtrul, espressorul.

Bibliophilia - Silviu Tolu

Avem apoi hibridul de birou-bibliotecă, o altă foarte bună idee pentru un moodboard viitor:

Există biblioteci publice,

și biblioteci private:

Și pentru că tot am ajuns aici aș vrea să mă las puțin cuprins de visare și să îmi închipui cum, având acces la aceste frumoase biblioteci aș avea și timpul să citesc V. de Thomas Pynchon, Călătorie la capătul nopții de Louis Ferdinand Celine (pe asta o și am deja, cumpărată dintr-un anticariat pentru că nu prea se găsește și o voi citi la un moment dat), Masele și Puterea de Canetti, Faulkner, Updike, Greene și restul cărților lui Philip Roth. Și multă filozofie, Popper, Kant, Heidegger. Asta ca să nu mai spun de cărțile pe care le-aș reciti: Ulise de James Joyce, opera completă a lui F. Scott Fitzgerald, Craii de Curtea-Veche a lui Mateiu Caragiale și multe altele.

Să revenim. Mai sunt trei aspecte importante, în strânsă legătură cu Bibliophilia.

În primul rând, hainele pe care le porți (n-am să intru în detalii, doar ce am vorbit săptămâna trecută despre Tweed):

Focul (pe cât de periculos pentru orice iubitor de cărți, pe atât de atractiv ca ambient pentru lectură – în fotografiile de mai sus despre bibliotecile private apar și două șemineuri – sau ca sursă de lumină):

Și faptul că uneori, lecturile sunt acompaniate de un pahar din poțiunea preferată – pentru că luciditatea este însă absolut necesară, am lăsat acest aspect nereprezentat în moodboard-ul de azi. Am totuși, o fotografie care mi-a plăcut (care făcea parte dintr-un articol ce explica expresii englezești):

Bibliophilia - Monday's Moodboard // Silviu Tolu

În speranța că aceste Monday’s Moodboards nu sunt niște ‘Bollocks’, am să închei aici. Dacă doriți să începeți săptămâna nu prin reverie, dar prin ceva concret și (poate mai) productiv, tocmai ce am urcat un nou episod din Silviu Tolu Podcast Show.

Să aveți o săptămână minunată!

Silviu Tolu Signature / silviutolu.com