Acum aproximativ două săptămâni, într-o după amiază nu la fel de călduroasă precum sunt cele de acum, discutam, la o ceașcă de cafea cu prietenul și partenerul meu de business, John (Ionuț Marin), despre MOTA și despre moda masculină din România. Și ne-am pus întrebarea: cine este cel mai menswear bărbat de la noi din țară? Cine ne-ar reprezenta cel mai bine viziunea noastră de bărbat MOTA, pentru a putea promova, desigur, arhetipul de gentleman ce ar purta gențile noastre?

Și adevărul este că am stat ceva pe gânduri. Dar nu am putut veni cu niciun răspuns. Mai mult decât atât, și poate că asta este de fapt cauza problemei, ne-am dat seama că în România nu există menswear. Imediat cum am avut gândul ăsta mi-am spus că e evident, deși eu cumva îmi creasem o himeră cum că ar exista într-adevăr la noi o industrie a modei masculine, bazându-mă, bineînțeles, pe o speranță.

Acum trebuie să clarific puțin lucrurile. Aș vrea să lămuresc că postarea asta nu e nicidecum scrisă din răutate (sau hate), ci mai degrabă în urma unei analize personale și obiective.

Mai mult decât atât, atunci când spun “nu există” (industrie sau bărbați care să o reprezinte), nu mă refer în termeni absoluți. Sigur că există o piață, altfel MOTA, brandul nostru, precum și altele de genul nu ar mai fi. Tocmai din acest motiv, într-un articol viitor voi vorbi puțin despre aceste business-uri locale și despre oameni cool (și menswear) care aleg să mearg în direcția potrivită și pe care îi felicităm și îi susținem.

menswear in Romania - O analiză Silviu Tolu și MOTA for MEN.
Ilustrație de Ionuț Marin pentru MOTA

Înainte de toate, ce înseamnă menswear?

Am o explicație destul de simplă. Pe vremea când locuiam la New York, împreună cu bunul meu prieten Mihai Botărel, am început să folosim acest termen pentru a defini cam tot ce era timeless cool în stilul de viață masculin, de la articole vestimentare, la baruri/restaurante, vacanțe, fotografii (“Ce menswear e locul ăsta”, am fi zis). Așadar, când folosesc termenul, mă refer la tot ce înseamnă lifestyle masculin, cu accent pe fashion.

Menswear înseamnă cam tot ce mi-am dorit eu să fac cu silviutolu.com de-a lungul anilor, de la inspirație de travel, design de interior, muzică, cocktail-uri, la (mai ales) outfit-uri și accesorii. A fost pentru mine un fel de North Star, nu doar din dorința (superficială) de a face lucruri care sunt cool, ci pentru că am simțit că pot să devin o versiune mai bună a mea făcându-le.

Cumva, ceva s-a rătăcit pe drum (poate impactul cu realitatea crudă, poate faptul că nu mai locuiesc la New York), dar chiar dacă subiectul este un material bun de introspecție, nu despre aceste lucururi aș vrea să vorbesc în articolul de azi.

Haideți să ne uităm puțin la print media în România. Au existat la un moment dat, și la noi, reviste dedicate exclusiv bărbaților preocupați de acest lifestyle masculin și desigur că vorbesc despre GQ și Esquire. Și deși nu erau produse de nișă (fiind adică reviste glossy), se produceau lucruri de calitate și erau totuși un excelent punct de plecare pentru bărbatul român în căutare de inspirație pentru a-și defini și crea propriu stil.

Chiar și eu am avut o apariție într-un editorial de modă în revista GQ, fotografiat magistral de către Tibi Clenci și avându-l ca stilist pe Ovidiu Buta.

Din păcate, aceste reviste au încetat să mai apară, din motive economice (de profitabilitate) – pe scurt, nu le (mai) cumpărau bărbații români. Deși se producea conținut calitativ pentru bărbați și în FHM și Playboy, nici atunci și cu atât mai puțin acum nu mi s-ar mai părea cool să cumperi o revistă cu o femeie goală pe copertă pentru a citi un articol de calitate despre mecanismul din spatele unui ceas Patek Philippe, să zicem.

La momentul acesta, din câte știu eu, singurele materiale printate ce se adresează bărbaților (pasionați de modă) sunt suplimentele Elle Man și Cosmo Man, care apar cu revista pentru femei de câte două ori pe an. Până și Men’s Health e Pa-Pa de prin 2018. Trist, dar adevărat.

Observația pe care o deduc de aici, referitor la primul paragraf din articol este că nu există influencers menswear la noi pentru că piața nu o cere.

De ce? ne-am putea întreba. De ce nu citește bărbatul român o revistă despre cum să își creeze în jurul lui un mediu mai elevat, mai cool și mai cult?

Din punctul meu de vedere, sunt două probleme, una care derivă din cealaltă. În primul rând, piața trebuie educată. Dar sigur că o revistă, care este o entitate comercială (având ca scop profitul) nu poate face acte de caritate în încercarea de a-l educa pe bărbatul român să-și cumpere un costum bespoke mai degrabă decât un trening Philipp Plein. Iar influencerii nu creează conținut în direcția asta pentru că, în parte, au la rândul lor nevoie de educație, iar pentru cei care o au, ei bine, nu e cerere. Nu se primesc like-uri. Brand-urile nu plătesc.

Cea de-a doua problemă, cea din care prima rezultă este lipsa exemplelor, a valorilor, a unui intelectualism care include arta de a îmbrăca drept formă de respect de sine și față de ceilalți și care era prezentă în Bucureștii începutului de secol XX și chiar înspre și după perioada interbelică. Atunci fie că erai bancher, fie că erai scriitor, fie că erai negustor (fiecare cu venituri diferite), trebuia să îmbraci un costum și să porți pălărie când ieșeai pe stradă, oricât de scump sau ieftin ar fi fost. Și pentru a reveni în prezent, sigur că “a fi menswear”, în viziunea mea, nu înseamnă (doar) a purta costum, ci poți foarte bine să combini un tricou alb și o geacă de piele biker, însă există o serie de lucruri de care trebuie să ții cont pentru a atinge acest statut.

Și sunt bărbați care bifează toate aceste aspecte, dar, în cele mai multe cazuri, nu sunt cunoscuți. De ce? Pentru că nu se cere. E un cerc vicios.

Așadar, rămân dator cu un articol viitor despre cine se luptă, în opinia mea, să facă menswear în România (brand-uri și indivizi) și de ce ar trebui să le acordăm acestora mai multă atenție.

Până atunci, dacă aveți timp, puteți arunca o privire pe site-ul nostru mota-for-men.com.

Gânduri bune,

Silviu Tolu Signature / silviutolu.com
MOTA Campaign shot by Tibi Clenci
menswear in Romania
MOTA NOMAD Campaign shot by Tibi Clenci