Rămăsesem dator de la articolul precedent în care am afirmat că nu (prea) există menswear în România, cu un post despre brand-urile și oamenii care fac totuși ceva pentru a promova și îmbunătăți modul în care bărbatul român (își) vede stilul de viață.

Deși inițial mi s-a părut o misiune grea, când am început să mă gândesc mai atent, au fost câteva nume care mi-au venit destul de repede în minte și, chiar dacă am fost vehement în argumentație data trecută, cred cu tărie că este nevoie nu doar să menționez aceste nume, ci și să le susțin(em) și să le felicit(ăm).

Există uneori momente dificile în toate industriile, dar mai ales în ceea ce privește menswear ul, în România – e ca atunci cum ai înota în ocean împotriva curentului, când simți că nu ai nicio șansă să răzbești până la mal – deși pare aproape și ești la un pas să renunți. Din acest motiv merită persoanele și micile companii (ateliere) în speță aprecierea noastră.

Fără alte ocolișuri, voi începe cu prietenul meu, Răzvan Mercan. A creat @Monocult menswear acum mai bine de șase ani și de atunci încearcă să inspire un look actual, relaxat, confortabil atât în ținutele de zi cu zi, dar mai ales în cele de eveniment. Doar ce am văzut la el pe IG că lucrează la ultima campanie de promovare pentru brandul său.

Răzvan Mercan / talks by Silviu Tolu
Photo by Cătălin Oprițescu @lightaholic.com

Pe Răzvan l-am avut invitat și la Silviu Tolu Podcast Show și chiar vă sugerez să ascultați episodul cu el pentru mai multe informații despre el și despre Monocult.

În continuare, aș vrea să îi amintesc pe frații Zavate și brand-ul lor omonim de bespoke menswear. Cu ei am povestit într-o zi la cafea în atelierul lor și mi-a plăcut modul în care abordează business-ul, poate și pentru că mi s-a părut similar cu ceea ce facem noi la MOTA. Pas cu pas, cu producție de calitate și atenție la detalii către cât mai mulți bărbați care vor să audă și să vadă. Și să se îmbrace/accesorizeze bine.

View this post on Instagram

#bespoke by #ZAVATE

A post shared by ZAVATE (@zavateofficial) on

Constantin Bacheș este un domn pe care l-am descoperit relativ recent, când am aflat despre o anume revistă, MISTERWATCH, about time well spent și faptul că omul din spatele ei este român.

Într-adevăr, portofoliul și calitatea muncii sale mi-au adeverit prima impresie, aceea că este un om care știe ce face și care își cunoaște craft-ul.

De fapt, Constantin este persoana din acest domeniu de menswear care s-a apropiat cel mai mult, în analiza noastră, de tiparul bărbatului MOTA.

Dacă vreți să citiți review-ul lui despre noul Porsche electric Taycan, de exemplu, o puteți găsi în următorul număr al revistei Misterwatch.

Mai departe. Următoarea persoană pe care vreau să o menționez este Emanuel Iuhas (#domnulIuhas). Chiar am fost plăcut surprins că Emanuel mi-a lăsat un comentariu la articolul anterior, pentru că mă gândisem deja de atunci să îl menționez în acest post.

Emanuel are un blog, despre a sa urban style journey și experiență cât cuprinde, pe care bineînțeles își construiește articolele.

Aș vrea să mai enumăr și pe:

Radu Itu cu The Wild Hatter – Radu are un stil personal foarte cool și integrează foarte bine gențile MOTA în outfit-urile sale, după cum se vede și mai jos.

Cine face menswear în România? by silviutolu.com/ MOTA

Cornel Istrate și clubul său de gentlemen, GTM, prin care încearcă să inspire și să educe bărbatul din România să fie mai bun, mai elegant, să aibă o conduită demnă de respect.

Menswear in Romania - Cornel Istrate @ GTM by Silviu Tolu
Cornel Istrate și Gentlemen’s Club International

Trebuie să vorbesc, desigur, în acest articol, și despre propriul nostru brand, MOTA. În ecuația aceasta, noi încercăm să aducem gențile de piele, poate singurul accesoriu pentru bărbați acceptat de către specialiștii în menswear, pe lângă ceas.

Încercăm, așa cum menționăm mereu în postările noastre, să alegem calea mai puțin bătătorită, să nu facem obiecte comerciale doar pentru că așa cere piața, dar să fim, în schimb, a design driven company – un concept despre care am învățat anul acesta la școală. Pentru că da, o parte din motivația de a face un MBA în Design, Fashion & Luxury Goods la Bologna Business School, a fost și a învăța lucruri de la maeștri în Italian Craftsmanship și Made in Italy despre cum se conduce un business de modă.

Menswear in Romania / MOTA / silviutolu.com Silviu Tolu
MOTA NOMAD Campaign shot by Tibi Clenci
Menswear in Romania: MOTA Notebook / by Silviu Tolu / silviutolu.com

Nu ar fi fair să închei fără să punctez și brand-urile Sarto și Viggo, care fac Made-to-measure și Bespoke de foarte bună calitate.

Dacă am ratat ceva, aștept comentarii și mesaje de la voi.

Gânduri bune,

Silviu Tolu Signature / silviutolu.com