De ce mi-am imaginat ieri – când am văzut ploaia de afară, când mi-am dat seama că de-acum înainte va fi frig și că trebuie să îmi schimb ținuta de stat prin casă, când am știut că sticla de Chardonnay din frigider va fi înlocuită cu una de Fetească Neagră foarte curând, când mi-am dorit să ascult jazz, mai mult decât altceva, când timpul parea să treacă mai repede, prea repede iar eu nu mai puteam ține pasul cu El – că sunt la New York, nu aș putea spune cu exactitate.

Aș putea crede că s-a întâmplat pentru că, ani la rând, Octombrie mă prindea la New York. Sau pentru că, din cine știe ce motiv, de două ori când am intrat în dormitor mi s-a părut că simt un mirost plăcut, fix ca în apartamentul din Soho în care locuiam. Oricum, pentru că am început silviutolu.com scriind exact genul acesta de postări cu “gânduri călătoare” (sau wandering thoughts, parcă sună chiar mai bine în engleză), am decis să-mi las imaginația să facă ce știe ea mai bine, adică să alerge. Sau să zboare.

Ei bine, dacă ieri aș fi fost la New York, m-aș fi trezit fix la ora 8:00 și deși aș fi fost tentat să ies să îmi iau o cafea, aș fi păstrat plăcerea aceasta pentru mai târziu. Așa că mi-aș fi făcut o cafea la presa franceză și aș fi mâncat câteva cookie-uri cumpărate cu o seară sau două înainte de la Whole Foods.

New York

Aș încerca să mă conving să nu merg la sală, pentru că vremea e cum e și aș putea scrie ceva pe blog în timpul acela, dar mi-aș da seama că vreau să ascult un podcast lung și aș ajunge într-un final la Blink, pe E4th, colț cu Lafayette. La întoarcere aș lua-o pe Mercer St și nu pe Broadway, ca să arunc un ochi în vitrină la Mercer St Books, una dintre librăriile mele preferate din New York.

New York

La prânz mi-ar fi poftă de un sandwich de la Parisi Bakery, dar aș rezista tentației și mi-aș face o omletă acasă. O zi corectă până acum.

După masă m-aș îmbrăca destul de atent, dar cât să nu pară așa, și aș sta puțin să mă decid dacă să pornesc spre est și să îmi iau o cafea de la librăria McNally Jackson – unde aș putea răsfoi o revistă de menswear, sau să fac un ocol spre vest cu o oprire la Ground Support, unde cafeaua are un gust mai bun și apoi să ajung, din nou, în Nolita, unde aș hoinări prin magazine. Nu că aș avea nevoie să car ceva, dar e întotdeauna de bun augur să-ți iei cu tine o agendă pe care să poți nota o idee genială, stiloul, desigur, aparatul foto și poate o eșarfă în cazul în care se face mai rece, așa că aș pune toate obiectele astea în Roman, tote-ul meu de piele de la MOTA.

McNally Jackson Bookstore New York
Ground Support Coffee Shop New York
Ground Support Cafe, on West Broadway in SoHo, is a busy coffee shop where patrons come to sample the many coffees, teas, and sandwiches that they offer. (Nov. 7, 2013) Photo by Nancy Borowick (AMNY)
View this post on Instagram

*Hums indie song* 🎶

A post shared by Silviu Tolu (@silviu.tolu) on

M-aș întreba de ce nu l-am citit niciodată pe Faulkner, însă aș căuta la McNally V. a lui Pynchon, dar pentru că nu aș vrea să încep o carte nouă, mi-aș propune să citesc măcar o poveste de-a lui John Cheever, seara. Comoditatea asta…

Pe drum, înapoi spre casă, aș opri la Dean & Deluca (da, știu că au declarat faliment, dar suntem în imaginația mea, să nu uităm), și mi-aș lua o supă pentru cină și o sticlă cu apă minerală San Pellegrino.

Acasă aș citi un articol dintr-un număr mai vechi al publicației The New Yorker, găsită pe masă în timp ce mâncam și, pentru a-mi ține promisiunea, aș citi și o poveste scrisă de Cheever. M-aș mulțumi cu apa minerală pentru că aș ști că mâine e weekend și voi ieși probabil la un (boozy) brunch cu bunul meu prieten Mihai și că am bea poate un Bloody Mary, sau o Mimosa, iar dacă nu la brunch, sigur mai pe seară am lua un aperitivo în West Village sau în Williamsburg și am găsi ceva de făcut prin oraș. În New York mereu găsești ceva de făcut. Mai ales sâmbăta.

Și, ca să simt că am realizat ceva în ziua aceasta (să-i spunem… research artistic), aș vedea un film vechi, dar o capodoperă, ceva de genul Death in Venice și aș adormi liniștit, pe de-o parte, tulburat, pe de alta.

New York at night by Silviu Tolu

Dar… uite că nu am fost ieri la New York decât pentru o secundă, în imaginația mea și că astăzi sunt de fapt, în București, cu Lili și fiul nostru, Thomas Jay, care împlinește două luni de când a venit în viețile noastre aducând atâta bucurie, iar astăzi nu pot decât să îmi doresc să fac toate aceste lucruri la New York, cu ei, atunci când se va putea.

Happy birthday, son! 🧁

Să aveți un weekend linișit!