În ultimul episod Silviu Tolu Podcast Show din 2017 m-am gândit să vă prezint o listă cu câteva dintre cărțile de non-ficțiune pe care le-am citit eu în acest an și care m-au inspirat într-un fel sau altul.

Pentru celelalte episoade, vizitați cu încredere categoria Podcast de pe silviutolu.com sau căutați numele meu (sau Silviu Tolu Podcast Show) în aplicațiile de podcast.

Ca să ascultați în iTunes, apăsați aici.

Sapiens – Scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari 

Istoria omenirii povestită într-un mod captivant. Nu e doar o altă carte plictisitoare de istorie, ci discută, într-un mod extrem de prietenos față de cititor despre Revoluția cognitivă (cum am ajuns să gândim), cea agricolă (cum am domesticit animale și plante) și cea științifică (cum am evoluat). Un must-read din punctul meu de vedere – nu degeaba e un bestseller.

Eu am început acum și Homo Deus, cartea care o succede, despre ce se va întâmpla cu Omul în viitor.

Urmează două cărți scrise de genialul Nicholas Nassim Taleb: Fooled by Randomness și Lebăda Neagră.

Taleb este profesor de ingineria riscului la Institutul Politehnic al Universității din New York, un erudit care a construit trei cariere în jurul ideilor sale legate de noroc, incertitudine, probabilitate și cunoaștere: ca scriitor, ca trader și businessman și ca profesor universitar.

Fooled by Randomness este o carte despre noroc și despre cum percepem norocul în experiențele noastre personale și profesionale.

Lebăda Neagră are ca subiect incertitudinea și evenimentele foarte rare (precum criza din 2008) și cum să ne ferim de acestea. Ambele sunt scrise inteligent, aproape filozofic (deși accesibil), într-un ritm vioi și sunt pline de informații utile.

 

Sparge Tiparele de Seth Godin

Dacă nu o faceți deja, vă recomand să vă abonați la blogul lui Seth Godin, unde scrie articole de foarte bună calitate ZILNIC.

Silviu Tolu Podcast Show - Episodul 6

Sparge Tiparele este o cărticică ce poate fi citită cu ușurință într-o dimineață și scrisă concis și înțelept, la fel cum e scris și blogul lui Seth.

De exemplu:

Te rog să nu mai aștepți o hartă. Îi recompensăm pe cei care desenează hărți, nu pe cei care le urmează.

sau:

Suntem foarte pricepuți să ne ascundem frica. Ne petrecem majoritaea timpului din societate mușamalizând, raționalizând, negând frica. Ne războim pentru că ne e teamă și participăm deseori la evenimente spirituale din același motiv. […] Primul pas ca să scapi de frică este să o identifici.

The Lean Startup de Eric Ries

O carte excelentă pentru antreprenori și viitori antreprenori ce prezintă principiile Lean Startup, preluate din industria auto (Lean Manufacturing) și adaptate de Eric Ries într-un mod extrem de coerent:

Construiește-Evaluează-Învață.

Activitatea fundamentală a unei companii startup este aceea de a transforma ideile în produse, de a evalua răspunsul clienților și apoi de a învăța dacă trebuie să pivoteze sau să persevereze. Toate procesele reușite de lansare trebuie ajustate pentru a accelera această buclă de reacție. 

Pentru restul listei, vă invit să ascultați Silviu Tolu Podcast Show – Episodul 6.

Poate voi face la un moment dat, dacă sunteți interesați și o listă cărțile de ficțiune care mi-au plăcut cel mai mult în 2017.

Vă doresc sărbători cu pace și fericire și să ne auzim cu bine în 2018!

La mulți ani!

P.S. Nu uitați:

Succesul e de partea celor muncitori!